B at ease blog

Ayurvedische keuken

  • Brigitte

Positieve verandering


De ayurvedisch keuken kunnen we niet verwarren met de pittige en gekruide Indiase keuken. In de Indiase keuken wordt er niet gekeken naar de lichamelijke en psychische constitutie van de persoon. Vaak wordt gedacht dat de vegetarische keuken smakeloos en niet voedend is.
De ayurvedische keuken laat het tegendeel zien. Mensen die altijd een op vlees opgebouwde maaltijd hebben genoten en overstappen op de ayurvedische keuken ervaren vaak positieve veranderingen in hun gezondheid en ook een enorme voldaanheid en bevrediging.
Subtiele kruiden en aroma’s zijn bijzonder belangrijk voor de gezondheid op een dieper niveau en een fundamenteler gevoel van welbehagen. Men zou kunnen zeggen dat de ayurvedische keuken een therapeutische keuken is.  (bron: Het Ayurveda Kookboek van Amadea Morningstar en Urmila Desai)
 


Lees verder

Gemberthee

  • Brigitte

Gember is zo veel gebruikt in Ayurveda dat het een hele medicijnkist op zich is. Niet alleen stookt gember het spijsverteringsvuur op, maar het wakkert ook de eetlust aan en verbetert het transport van voedingsstoffen naar de verschillende lichaamsweefsels. Stimuleer de spijsvertering door een half uur voor de lunch of het diner een dun schijfje verse gember met een beetje zout, honing en een druppeltje citroensap te eten.

Lees verder

Boost je immuunsysteem met Golden Milk

  • Brigitte

Geelwortel (kurkuma) is nog zo’n krachtig middel dat in Ayurveda veelvuldig gebruikt wordt. Het heeft een geweldig ontstekingsremmende werking, het is goed voor je immuunsysteem en ondersteunt bij huidproblemen. Als je geelwortel in combinatie met zwarte peper gebruikt, wordt de opname hiervan versterkt en daarmee ook de voordelen.

Lees verder

Granaatappelsap

  • Brigitte

Granaatappel smaakt in eerste instantie zoet en heeft een samentrekkende nasmaak, het is mild en vergroot de intelligentie en kracht. Het heeft een balancerend effect op alle drie de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha. Granaatappelsap lest de dorst, het vermindert maagzuur en geeft kracht aan het hart.

Lees verder

Kitchari

  • Brigitte

Kitchari is een bekend gerecht in India. De basis van kitchari is mungdal en basmati rijst. Mungdal zijn gespleten gele boontjes. Kitchari is een gerecht dat gegeven wordt aan mensen die ziek zijn, zwak of na ziekte of wanneer er afvalstoffen in het lichaam zijn en je je spijsverteringsvuur even wilt ontlasten. 



Lees verder

Mango Lassi

  • Brigitte

Ayurveda ziet rijpe mango’s als zoet en verwarmend. Mango balanceert alle 3 de dosha’s en ze geven veel energie. Mango’s zijn rijk aan antioxidanten en ze ondersteunen het immuunsysteem. Mango’s ondersteunen alle lichaamsweefsels. 
Mango Lassi is een heerlijk verfrissende drank.

Lees verder

Trikatu: Gember, lange en zwarte peper

  • Brigitte

In geen ayurvedische keuken of apotheek mag Trikatu ontbreken. Trikatu bestaat uit droge gember (Shunthi), lange peper (Pippali Longum) en zwarte peper (Marica) en is één van de meest bekende 3-delige kruidenrecepten in de Ayurveda: in vertaling betekent Trikatu “de drie scherpen”. 


Lees verder