B at ease blog

Ayurveda en Aromatherapie

  • Brigitte

In vroeger tijden hebben de bewoners van Mesopotamië, India en China niet alleen kruiden- en aromatische producten gebruikt, maar ze deelden ook de informatie over het gebruik hiervan. In India had Ayurveda kruiden en aroma’s omarmd als een belangrijk onderdeel van de filosofie van genezing met verse kruiden en plantensappen. Ze werden gebruikt als gedroogde kruiden voor in bijvoorbeeld een thee en gedroogde of verse kruiden werden met de hand tot pillen gerold. 

Een vroege vorm van extractie van essentiële olie omvatte het stampen en malen van het verse of gedroogde kruid, en vervolgens het eruit persen van de oliën. De kunst van het stoom destilleren werd drie tot vierduizend jaar geleden geperfectioneerd en is nog steeds in gebruik. 

Lees verder

Jasmijnolie (Jasmimum Grandiflorum)

  • Brigitte

Jasmijnolie is een van de meest dure oliën en wordt al enkele duizenden jaren gebruikt. Ten tijde van Lord Buddha werd jasmijnolie gebruikt voor het zalven van koningen en rijke mensen. Hun lichamen werden met deze olie gemasseerd voordat ze een bad namen. Er wordt gezegd dat je na het nemen van zo’n bad je je ontspannen, fris en opgewekt voelt. 

Lees verder

Kruidige vegetarische Pompoensoep

  • Brigitte

Nu het buiten kouder wordt is het heerlijk om verwarmende kruiden te gaan gebruiken. Deze pompoensoep is een heerlijke soep die als lunch of als appetizer voor het diner gegeten kan worden. Fijn is dat het niet veel tijd kost om deze soep te bereiden.

Lees verder

Ayurvedische keuken

  • Brigitte

Positieve verandering


De ayurvedisch keuken kunnen we niet verwarren met de pittige en gekruide Indiase keuken. In de Indiase keuken wordt er niet gekeken naar de lichamelijke en psychische constitutie van de persoon. Vaak wordt gedacht dat de vegetarische keuken smakeloos en niet voedend is.
De ayurvedische keuken laat het tegendeel zien. Mensen die altijd een op vlees opgebouwde maaltijd hebben genoten en overstappen op de ayurvedische keuken ervaren vaak positieve veranderingen in hun gezondheid en ook een enorme voldaanheid en bevrediging.
Subtiele kruiden en aroma’s zijn bijzonder belangrijk voor de gezondheid op een dieper niveau en een fundamenteler gevoel van welbehagen. Men zou kunnen zeggen dat de ayurvedische keuken een therapeutische keuken is.  (bron: Het Ayurveda Kookboek van Amadea Morningstar en Urmila Desai)
 


Lees verder

Gemberthee

  • Brigitte

Gember is zo veel gebruikt in Ayurveda dat het een hele medicijnkist op zich is. Niet alleen stookt gember het spijsverteringsvuur op, maar het wakkert ook de eetlust aan en verbetert het transport van voedingsstoffen naar de verschillende lichaamsweefsels. Stimuleer de spijsvertering door een half uur voor de lunch of het diner een dun schijfje verse gember met een beetje zout, honing en een druppeltje citroensap te eten.

Lees verder

Boost je immuunsysteem met Golden Milk

  • Brigitte

Geelwortel (kurkuma) is nog zo’n krachtig middel dat in Ayurveda veelvuldig gebruikt wordt. Het heeft een geweldig ontstekingsremmende werking, het is goed voor je immuunsysteem en ondersteunt bij huidproblemen. Als je geelwortel in combinatie met zwarte peper gebruikt, wordt de opname hiervan versterkt en daarmee ook de voordelen.

Lees verder

Granaatappelsap

  • Brigitte

Granaatappel smaakt in eerste instantie zoet en heeft een samentrekkende nasmaak, het is mild en vergroot de intelligentie en kracht. Het heeft een balancerend effect op alle drie de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha. Granaatappelsap lest de dorst, het vermindert maagzuur en geeft kracht aan het hart.

Lees verder

Kitchari

  • Brigitte

Kitchari is een bekend gerecht in India. De basis van kitchari is mungdal en basmati rijst. Mungdal zijn gespleten gele boontjes. Kitchari is een gerecht dat gegeven wordt aan mensen die ziek zijn, zwak of na ziekte of wanneer er afvalstoffen in het lichaam zijn en je je spijsverteringsvuur even wilt ontlasten. Lees verder

Mango Lassi

  • Brigitte

Ayurveda ziet rijpe mango’s als zoet en verwarmend. Mango balanceert alle 3 de dosha’s en ze geven veel energie. Mango’s zijn rijk aan antioxidanten en ze ondersteunen het immuunsysteem. Mango’s ondersteunen alle lichaamsweefsels. 
Mango Lassi is een heerlijk verfrissende drank.

Lees verder

Trikatu: Gember, lange en zwarte peper

  • Brigitte

In geen ayurvedische keuken of apotheek mag Trikatu ontbreken. Trikatu bestaat uit droge gember (Shunthi), lange peper (Pippali Longum) en zwarte peper (Marica) en is één van de meest bekende 3-delige kruidenrecepten in de Ayurveda: in vertaling betekent Trikatu “de drie scherpen”. 


Lees verder