Skip to main content

B at ease blog

Trikatu: Gember, lange en zwarte peper

  • Brigitte

In geen ayurvedische keuken of apotheek mag Trikatu ontbreken. Trikatu bestaat uit droge gember (Shunthi), lange peper (Pippali Longum) en zwarte peper (Marica) en is één van de meest bekende 3-delige kruidenrecepten in de Ayurveda: in vertaling betekent Trikatu “de drie scherpen”. 


Het is meer dan de som van de drie afzonderlijke specerijen: de combinatie van deze drie versterken elkaars effect.


De scherpe smaak maakt droog, verwarmt en maakt licht. Primair vermindert Trikatu op deze manier verhoogde Kapha, verwarmt koude Vata en verhoogt het vuur van Pitta. Trikatu wordt als een krachtig hulpmiddel gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, om afvalstoffen te verbranden en te drogen en om de vrije circulatie in de lichaamskanalen te bevorderen.

Trikatu ondersteunt bij een opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid. Het vermindert slijmvorming in de longen en stimuleert de vetverbranding.

De dosering is 500 mg tot 3 gram (max. 1 theelepel) per dag met honing, water of ghee. Bij geïrriteerde slijmvliezen in het maagdarmkanaal wordt het gebruik ervan afgeraden. Een beetje Trikatu strooien over een bereide maaltijd, geeft een heerlijke smaak.